Hau-hau siellä ja hau-hau täällä ja ihan joka puolella hau-hau! (sis. kaavat ja ohjeet nukenvaatteisiin)

Kangasjuhliaisista kun selvittiin, alkoi valmistautuminen Nuppu-Vadelman 6-vuotissynttäreihin. Niitä on juhlittu useampana päivänä, ja niiden kunniaksi julkaisen täällä kaavat muutamiin nukenvaatteisiin, jotka sopivat noin 32-senttiselle nukelle (esim. My Little Baby Born).

Nuppis ja Merri saivat kumpikin valkata itselleen kankaan kangasjuhliaisistamme. Merri valitsi vihreän koirakankaan ja Nuppis pinkin. Juhlien lopulla Merri suorastaan kiikutti mallina ollutta vihreää Noshin koiramekkoa kaappiinsa, jonne ei mikä tahansa vaate kelpaakaan. Koska en oikein osaa enää ostaa valmiina vaatteita, oli pakko yrittää ommella ainakin melkein samanlainen mekko. Siniset vaatteet lähtivät postissa Nuutti-kummipojalle.


Tyttöjen paitojen kaava Ottobre 6/2012 Raide-trikoopaita, 104 cm (pituudet 98 cm) ja 122 cm
Tyttöjen mekot muokattu kaavasta Ottobre 4/2013 Circus Horse -tunikamekko, 104 cm ja 122 cm
Nuutin sinisen koirapaidan kaava Ottobre 4/2013 David-trikoopaita, 86 cm
Nuutin housut (takana kiila) Ottobre 1/2012 Little Houses -trikoohousut, 86 cm (lyhennetty hieman)

Kankaat: Nosh Organics Puuvilla-Elastaani Jersey (95 % luomupuuvillaa, 5 % elastaania) ja resori (97 % luomupuuvillaa, 3 % elastaania)


Nämä kankaat tuli käytettyä viimeistä tilkkua myöten. Tällä kertaa en ommellut hernepusseja, vaan vaatteita nukkeneidellemme Bellalle (vihreässä mekossa) ja Aapo Eemel Roos Eemelille (pinkissä mekossa). Aapo Eemel Roos Eemel on siis myös nimestään huolimatta tyttö. Nuppis nimesi nukean Aapoksi ollessaan 1-vuotias ja Aapo se on ollut siitä asti. Nämä neidit ovat My Little Baby Born -nukkeja, joille ilmeisesti aika vähän on saatavilla ostovaatteita. Siksi julkaisenkin Nuppu-Vadelman syntymäpäivän kunniaksi kaavat nuken mekkoon (lyhyet tai pitkät raglanhihat), puolipotkuhousuihin ja pipoon. 

Nuken (n. 32 cm) raglanhihaisen mekon kaava löytyy täältä ja puolipotkuhousujen ja pipon kaavat löytyvät täältä.


Kaavat ovat joustavalle kankaalle. Lisää kaavoihin 1 cm:n saumanvarat, hihansuihin ja pääntielle ei tarvitse lisätä saumanvaroja, jos kanttaat ne esim. resorilla. Leikkaa mekon etu- ja takakappale sekä pipo kankaan taitteelta. Leikkaa puolipotkuhousut ja mekon hiha kaksinkertaisesta kankaasta. Mekon etukappaleen ja hihan kaavaan on katkoviivalla merkattu pisarahalkio. Jos haluat tehdä pisarahalkion, leikkaa halkiot esimerkiksi vasemman hihan etuosaan sekä etukappaleen vasemmalle puolelle. Jos et tee halkiota, tarkista, että pääntie on nukelle riittävän suuri tai tee takakappaleelle (KT) halkio.

Mekon ompelu: Ompele raglansaumat. Kanttaa pääntie resorilla. Kanttaa pisarahalkio resorilla, jätä kaitaleen päät hieman pidemmiksi. Taita halkion kaitaleen päät nurjalle puolelle. Ompele. Kiinnitä samalla pieni pätkä kapeaa kuminauhaa halkion oikeaan reunaan nappilenkiksi. Kanttaa hihansuut resorilla. Ompele sivusaumat. Ompele helmapäärme. Ompele nappi pisarahalkion toiseen reunaan.

Puolipotkuhousujen ompelu: Ompele takakappaleen muotolaskokset (kantapään kohta). Ompele sivu- ja sisäsauma. Ompele haarasauma. Ompele kuminauhakuja. Pujota kuminauha kujaan.

Pipon ompelu: Ompele muotolaskokset. Ompele sauma. Taita ja ompele päärme pipon alareunaan.

Jos sinulle oli näistä kaavoista iloa, ilahtuisin minä kovasti pikkuruisesta kommentistasi! Vastailen myös mielelläni kysymyksiin kaavoihin ja ohjeisiin liittyen. Nytpä ehtiikin vielä ommella pukinkonttiin tilkkulaatikon aarteista vaikka mitä nukkeäitien iloksi!
 

Kommentit

 1. Kiitos kaavoista!
  Siskon tyttö pyysi joululahjaksi nukenvaatteita, nyt niitä on ilo lähteä työstämään kun on helpot kaavat ja ohjeet :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kaavoista! Osuivat juuri sopivaan saumaan, kun esikoisen synttärit tulivat taas ihan yllättäen enkä olisi oikein ehtinyt värkätä kaavoja itse :) Laitan kuvankin blogiini, kunhan saan kameran ja tietokoneen taas toimimaan niin kuin kuuluu.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kaavoista! 3-vuotias siskontyttö saa nyt pukinkonttiin vinon pinon vaatteita nukelleen :)

  VastaaPoista
 4. Minäkin kiitän kaavoista! Jonkin verran piti muokkailla, kun tuo meidän nukkemme on näemmä mittasuhteiltaan hieman erilainen, mutta lopulta syntyi pojalle joululahjaksi uusi vaatekerta nukelle :)

  VastaaPoista
 5. Oikein paljon kiitoksia näistä ihanista kaavoista

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaavoista. Tälläisiä olen kaivannut!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Jenni kaavoista :) Jospa näistä ompelisi pukin konttiin vähän nukelle päälle laitettavaa.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaavoista. Täällä aloitteleva ompelija ja näistä luulisi uskaltavan aloittaa... Kankaita tilasin ekan kerran elämässäni nyt NOSHin alesta ja hartaasti toivon, että myös noihin muihin pikku-nuken vatteisiin, mitä sivuillasi on, tulisi kaavoja... :) Hurjan vaikeaa löytää vaatteita noille "pikku-borneille", ja juuri niitä tytär toivoisi.

  VastaaPoista
 9. Kiitän kaavoista, olivat juuri sopivat ja hyvät :) Joitakin vaatteita olen ommellut sovelletuilla kaavoilla pienemmille samankokoisille nukeille, mutta puolipotkuhousujen kaavaa ei ollut omasta takaa :) Linkitin sinut blogiini :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaavoista! En ole ollenkaan luontainen ompelija, mutta näillä sain tehtyä vaatteet pojan uudelle nukelle. :)

  VastaaPoista
 11. Teen myös nuken vaatteita samasille nukeille, kiitos kaavoista mukava saada uusia.

  VastaaPoista
 12. Hei! Innostuin jo, että täällähän on tälle pienemmälle nukelle kaavoja, mutta kaavatiedostot eivät aukea minulla. Osaisitkohan auttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Yritän selvittää, mistä ongelma johtuu. Voit laittaa minulle sähköpostiosoitteesi esim. tuossa oikeassa reunassa olevan Ota yhteyttä -lomakkeen kautta, niin laitan kaavat sähköpostiisi.

   Poista
  2. Kiitos kaavoista, hyvältä vaikuttavat!

   Poista
 13. Kiitos kaavoista! Tytär sai pitkään kaipaamansa pitkät housut ja "pitkän paidan" uudelle nukelleen :)

  VastaaPoista
 14. Kiitoksia oikein paljon kivoista nukenvaatteista ja kaavoista! Näin joulukiireiden jälkeen täytyy suunnitella seuraavaakin joulua ja on hyvä aloittaa ajoissa! :)

  VastaaPoista
 15. Heippa tein yhdet vaatteet normaalikokooiselle baby bornille, ei mahtuneet päälle vaikka oli saumanvarat ja trikookangas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Nämä kaavat ovat sille pienemmälle Baby Bornille, jonka pituus on noin 32 cm.

   Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kovasti kommentistasi! Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienelle vauvalle ja nukelle vaatteita (sis. kaavat nuken bodyyn. paitaan ja housuihin)

Virtaa