Joulu keskellä kesää?

No ei sentään oikeasti, mutta leikisti voi nyt meillä olla joulu milloin vaan. Tai ainakin voi leipoa joulupipareita. Kyseessä on siis piparkakkupalapelikokeilu. Nam!


Idean äiti on Peppi Pitkätossu, joka leipoo piparkakkunsa lattialla:

   Juuri sinä aamuna Peppi paistoi piparkakkuja. Hän oli tehnyt jättiläismäisen taikinan ja kaulinnut sen keittiön lattialla.
- Tiedätkö mitä? sanoi Peppi pikku apinalleen. - Leivinlaudalla ei ole mitään virkaa, jos on leivottava vähintään viisisataa piparkakkua.
   Hän oli nelinkontin lattialla ja leikkasi piparkakkusydämiä täyttä vauhtia. 

Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossun tarina

Vieraillessamme alkukesästä Huvikummussa Tukholman Junibackenissa oli Peppi kaulinut valmiiksi ison taikinan lattialle. Idea oli ihana: piparkakkupalapeli. NAPS! Tallensin sen kameraani.


Kameran pikkupikkuruudulta vilautin ideaa Ailalle, joka heti keksi, että sellaisenhan voisi tehdä itse vaikkapa Cernit-massasta. Niin tietysti! Ja ei kun heti kokeilemaan!

Cernit-massaa ei lähiaskartelukaupassa ollut, mutta pieni paketti ruskeaa Fimo-massaa onneksi löytyi. Siitä ei kovin isoa taikinaa saanut kaulittua, mutta kolme piparkakkua siihen kuitenkin mahtui. Käytin muovisia muotteja, jotta kukkapiparkakku sopisi paikalleen miten päin tahansa. Metallinen muotti ei välttämättä olisi ollut yhtä symmetrinen joka puolelta. Laitoin kaulitun taikinan pellille ja painelin muotilla piparkakut. En vielä tässä vaiheessa irrottanut piparkakkuja taikinareunoistaan, vaan laitoin uuniin kuivumaan. Kun massa oli kovettunut, painelin piparkakut irti taikinasta. 

Muuten: vielä hauskempi leikki tulisi, jos tekisi piparkakut sellaisilla muoteilla, jotka myös voisivat olla mukana leikissä. 

Lisää leikkileivonnaisia löydät täältä.

Kommentit

  1. Hei, OE:n kautta löysin tänne ja jäänkin samantien lukijaksi! Ihania juttuja sulla on täällä! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kovasti kommentistasi! Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienelle vauvalle ja nukelle vaatteita (sis. kaavat nuken bodyyn. paitaan ja housuihin)

Hau-hau siellä ja hau-hau täällä ja ihan joka puolella hau-hau! (sis. kaavat ja ohjeet nukenvaatteisiin)

Virtaa