Mitä tuli tehtyä? Kurkistus käsityövuoteen 2019

Päätin vuoden 2019 alussa laskea, kuinka monta ompelusta valmistan vuoden aikana. Nyt on aika paljastaa tulos: 84. Tähän ei ole laskettu ihan jokaista asiaa erikseen, vaan esimerkiksi nukenvaatteet on laskettu setteinä. Kaikkea en ole esitellyt blogissa, joten tässä vielä katsaus vuoteen 2019.

Tyttäreni Nuppis ja Merri ovat vuoden aikana kasvaneet pituutta silmissä. He ovat myös alkaneet esittää tarkkoja toiveita vaatteilleen. Äidin ompelemat vaatteet kelpaavat edelleen. Molemmat ovat myös jonkin verran itse ommelleet vuoden aikana. Merri on nyt 3. luokalla ja on kotonakin ensimmäisiä kertoja ommellut ompelukoneella. Merri on myös vuoden aikana oppinut virkkaamaan. Nuppis on 6. luokalla. Hän on kotona ommellut ompelukoneella, saumurilla ja peitetikkikoneella, virkannut monta koiraa sekä neulonut ensimmäisen villasukkansa. Ihanaa, kun omat tytöt tykkäävät käsitöistä!

Tarkemmat vaatetoiveet ovat olleet välillä haastaneet, mutta olleet samalla antoisia projekteja. On pitänyt itse muokata kaavoja toiveiden täyttämiseksi. Yksi tällainen oli shortsihaalari.


Vaatekaupoissa oli kesällä paljon solmupaitoja. Nuppis innostui kokeilemaan itse sellaisen ompelua. Projektiin täydellinen kangas oli ehtinyt odottaa sitä oikeaa käyttötarkoitusta jo lähes 30 vuotta. Piirsimme itse kaavat paitaan ja siitä tuli kiva! Seurauksena oli, että Merri tahtoi samanlaisen. Kesän aikana ommeltiin useampi solmupaita. Pienimmistä tilkuista keksittiin tehdä kivoja shortseja.
Nuppiksen kesämekot olivat tulleet pieniksi. Kangaskaapista valikoitui Vimman jersey, josta Nuppiksella oli suunnitelmakin valmina: perhoshihainen mekko. Hihat ovat ympyrät, jotka on ommeltu kädenteille. Aikamoista pyörittelyä vaadittiin, jotta sain leikattua kaikki osat metrin kangaspalasta. Oli jälleen kiva kokeilla uudenlaisia hihoja. Samanlaiset toteutin myöhemmin omaan mustaan paitaan, jonka ompelin laskeutuvammasta viskoosijerseystä (Majapuu).
Koulukuvaan Nuppis tarvitsi myös uuden paidan. Sitä varten tilattiin kangasta Story of Roolta, mutta enpä tajunnut, että paitaan tarvittaisiin jo aikaisempaa enemmän kangasta. Suunnitelman toteuttaminen tuntui aluksi lähes mahdottomalta, mutta lopulta jollakin ihmeellä kangas riitti kuin riittikin.


Oma vaatekaappini on täyttynyt vähitellen erilaisista tunikoista, ja niitä tulee helposti ommeltua lisää. Olen yrittänyt ommella myös hieman erilaisia vaatteita ja totutella käyttämään niitä. Yksi tällainen oli maksimekko. Tulee varmasti käyttöön ensi kesänäkin! Tyttöjen paidat innostivat ompelemaan myös itselle paitoja. Holkkihihainen malli vyötärökaitaleella on tosi monikäyttöinen ja kiva päällä! Näitä olen ommellut enemmänkin. Holkkihihaisia paitoja olen ommellut myös äidilleni useampia (esim. ruusukuvassa). 
Kummilapsille ja veljenpojille olen myös ommellut vaatteita. Seuraavat vaatteet ovat tuliais- ja synttärivaatteita veljenpojille. Joukossa on myös samistelupaita veljelleni. Leijonapaitoihin idea tuli perheen blogeista Pikku Leijonat sekä Pikku Leijonien Helmitalo

  Verhot! Sain ommeltua olohuoneeseemme verhot! Toivottavasti vuonna 2020 ainakin keittiöön ilmestyisi myös verhot... 


Toukokuussa Nuppis ja Merri olivat mukana Musiikkiopisto Arkipelagin upeassa Making of Catballet -tanssiteatteriprojektissa. Merrille tein esitykseen tanssihelman, Nuppikselle mustan paidan. Yhdessä teimme hännät ja korvat.
Syksyllä Nuppis aloitti kuoroharrastuksen. Kuoropukuun kuuluu musta pitkä hame, jonka ompelin hänelle mittojen mukaan. Joskus asuun kuuluu myös musta paita. Senkin ompelin itse, koska lyhyen kauppaetsinnän jälkeen totesimme, että pääsemme loppujen lopuksi helpommalla, kun teemme sen itse.

 

Vuonna 2019 Turun Kädentaitomessuilla jämähdin Nupun messuosastolle. Ensimmäistä kertaa näin kaikki heidän kankaansa livenä. Oli todella vaikea päättää, mitkä ihanuudet ottaisin messuilta mukaani. Vuoden aikana olen tilannut Nupun kankaita lisääkin. Ihana on myös Nupun ensimmäinen kaavakirja Nuppunen NRO 1, jossa on kaavat moneen ihanaan mekkoon. Ylimmässä kuvassa on Kultarinta-mekko Nupun Lumipallo-kuosista. Syysmuutto-kuosista ompelin itselleni taskullisen tunikan ja äidilleni paidan. Lemmikki-kuosisen paidan ompelin mummilleni ja mustavalkoinen paita Sydäntalvi-kuosista on omalla vuoden aikana syntyneellä luottokaavallani tehty paita itselleni.Vuonna 2019 ompelin ensimmäiset kehyskukkarot ja laukut. Niitä olen esitellyt blogissani jo aikaisemmin, esimerkiksi täällä. Näidenkin laukkujen kangas on Nupun ihanaa Syysmuutto-kuosia.


Toivottavasti vuodesta 2020 tulee yhtä tuottelias. Suosittelen käsitöiden harrastamista kaikilleKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienelle vauvalle ja nukelle vaatteita (sis. kaavat nuken bodyyn. paitaan ja housuihin)

Hau-hau siellä ja hau-hau täällä ja ihan joka puolella hau-hau! (sis. kaavat ja ohjeet nukenvaatteisiin)

Kiitos